пятница, 24 мая 2024 г.

Мої улюблені іграшки. Як іграшки впливають на розвиток дітей.

 

     У кожного  малюка є обов’язковий атрибут дитинства – улюблена іграшка.  Часто вихованці з нею не розлучаються. Спілкуючись з дошкільнятами «Джерела» уважно слухаєш  їхню історію знайомства з найкращою іграшкою. Для когось це пухнастий м’який ведмедик чи зайчик,  якого подарували батьки чи хрещені на день народження. З таким теплим другом гарно відпочивати, дивитися мультфільми, розповідати йому казки, а коли сумно – ділитися з ним переживаннями та обіймати. Спілкуючись з іграшкою, дитина вчиться проявляти емоції, розвиває потребу в спілкуванні, вчиться турботі та ділиться потаємними почуттями.


Для маленьких принцес – дівчат, улюблена лялька має великий психологічний та емоційний розвиток.  Лялька – відображення дитини. Граючи з нею, вона використовує уяву та творчі здібності. Лялька допомагає запам’ятати основні частини тіла та обличчя, а також назви предметів одягу та кольори. Вона виконує різні ролі та є помічницею і близькою подругою для малят. Лялька потрібна для розвитку таких життєво важливих навичок, як соціалізація, мова, уява тощо.  Це людський образ, постійний партнер дитини практично у всіх його іграх. Тому її можна назвати навіть самою соціалізуючою іграшкою. А ще вихованці  особливо люблять іграшки, які нагадують маленьких  звірят, а не дорослих звірів. Тобто малюки вибирають собі в друзі таких же малюків, з якими можна бути нарівні, або навіть «покомандувати».    

    Іграшки для малят – це мовчазні педагоги. Кожна взаємодія відіграє роль у формуванні її когнітивного, емоційного та фізичного розвитку. Ляльки, фігурки та набори для ігор дозволяють дітям розігрувати різні сценарії, допомагаючи їм обробляти емоції та розуміти різні точки зору. Надихають на творчість та фантазію для багатьох дошкільнят конструктори. Пазли, будівельні блоки та набори для рукоділля відточують дрібну моторику, вчать дітей просторовим відносинам і причинно-наслідковим зв'язкам, а нанизування намистин, розфарбування – все це сприяє вдосконаленню зорово-моторної координації та спритності рук.

Настільні ігри знайомлять їх зі стратегією та плануванням.  М’ячі, скакалки та триколісні велосипеди  розвивають м’язи, рівновагу та координацію.      Іграшки стимулюють дитячу уяву, творчість, заохочують дітей думати, досліджувати та впроваджувати інновації. Правильна іграшка - це безпечна іграшка, дорослі повинні перевіряти наявність сертифікатів безпеки та вікових рекомендацій при їх  виборі, і тоді іграшки стають магічним ключем, який відчиняє двері до внутрішнього світу дитини, де вони можуть висловити свої емоції та знаходити заспокійливу та підтримуючу атмосферу. Діти ростуть, але спогади, які вони отримали від гри з улюбленими іграшками залишаються. 

 
Дитячі іграшки часто стають заповітними речами, які передаються молодшим братам і сестрам або навіть наступному поколінню.

Н. Гончарова 

Комментариев нет:

Отправить комментарий