среда, 1 мая 2024 г.

Профілактика екранної залежності у дошкільників

 

Тема екранної залежності в дітей — одна з найактуальніших в умовах сьогодення. Складність ситуації полягає в тому, що дітям подобається проводити час біля екрана — віртуальна ігрова реальність викликає в них стійкий інтерес. Психологи застерігають, що для дитини, яка дорослішає в оточенні, де безперервно користуються різними електронними засобами, поява екранної залежності майже неминуча.


Починати роботу з профілактики екранної залежності в дитини потрібно якомога раніше. Адже вона гальмує розвиток дитини й може призвести до таких наслідків, як нездатність сконцентруватися на занятті, відсутність інших інтересів у житті, роздратованість тощо. Залежні діти постійно прагнуть зміни вражень, проте сприймають їх поверхово та уривчасто, не аналізуючи й не пов’язуючи між собою. Вони просто постійно потребують зовнішньої стимуляції, яку звикли отримувати з екрана.

 Для того щоб допомогти батькам відволікти дітей від екранів ґаджетів, педагоги дошкільних груп постійно проводять профілактику цієї проблеми через роботу з батьками. У квітні місяці в дошкільних групах  школи-інтернату «Джерело» пройшов тиждень сімʼї. Батькам було запропоновано визначити ознаки екранної залежності в дитини за допомогою анкети «Чи залежна моя дитина від екрана», назвати плюси та мінуси у використанні дітьми ґаджетів, скласти план вихідного дня без використання ґаджета та спробувати втілити його в життя. 

Отже, добре, що наші діти легко та швидко освоюють комп’ютерну техніку, а наше з вами завдання — зробити комп’ютер помічником та союзником у їхньому розвитку. Робити це потрібно грамотно, продумано та дозовано. І, звісно, ми маємо більше часу приділяти спілкуванню з дітьми, частіше проводити з ними спільне дозвілля.

                                                                  Н. Двойних 




Комментариев нет:

Отправить комментарий