вторник, 25 января 2022 г.

Досліди та експерименти - прийом пізнання світу дошкільниками «Джерела»

 

Дітлахи від народження наділені дуже потужним, практично нездоланним, інстинктом пізнання. У повсякденному житті дитина неминуче стикається з новими, незнайомими йому предметами і явищами природи і у неї виникає бажання дізнатися про нове, зрозуміти незрозуміле. Вже в дошкільному віці у малечі ви­являється жвавий інтерес до різних видів дослідницької діяльності, зокрема до експериментування. Дитяче експериментування є особливою формою пошукової діяльності, в якій найбільш яскраво виражені процеси цілеутворення, процеси виникнення і розвитку нових мотивів особистості, що лежать в основі саморуху, саморозвитку дошкільнят.


Враховуючи, що під час експериментальної діяльності у дошкільнят розвиваються пізнавальна та емоційна сфери, їхні творчі здібності, формуються трудові навички, зміцнюється здоров'я за рахунок підвищення загального рівня рухової активності, педагоги «Джерела» приділяють значну увагу створенню у дошкільному закладі сприятливих умов для розвитку особливостей кожної дитини. Це і облаштування дослідницьких осередків, проведення інтегрованих занять, знайомства з користуванням побутовими приладами тощо. 


Простір для експериментування безмежний. Разом з вихователькою Двойних Наталією Анатоліївною здобувачі освіти середньої дошкільної групи дослідили властивості борошна. Навіть уявити було важко, що ще цікавого і креативного можна було вигадати, вивчаючи борошно. Скільки у малечі було подиву, радості, естетичної насолоди від самостійного приготування з борошна чарівної об’ємної фарби та кондитерських шедеврів,
виготовлення тренажерів для розвитку м’язів пальців рук, створення пухнастих візерунків і, навіть, сценічного арт-гриму.  Захоплюючі погляди дітей, їхня активність та допитливість під час експерименту, невимушений діалог, засвоєння дошкільнятами мовленнєвого матеріалу, самостійні висновки, дружня співпраця – все це справжнє задоволення для вихователя, його ще одне професійне досягнення.  

Шановні дорослі, якщо хочете чогось досягти,  то не зволікайте, експериментуйте та фантазуйте! Пам’ятайте, що дитина не може споглядати, вона прагне активної взаємодії з навколишнім середовищем. А дорослим  потрібно стати чарівниками, які допоможуть дітям розкрити таємниці навколишнього, пробуджуючи у маленької людини допитливість, бажання пізнати більше.

                                                           Двойних Н.А.
                                                           Конограй І.В.



Комментариев нет:

Отправить комментарий