вторник, 8 февраля 2022 г.

Знайомство дошкільнят «Джерела» з безмежним світом професій

 

        В період дошкільного дитинства діти виявляють зацікавлення до професій дорослих.  У грі й побуті у малечі виникає бажання наслідувати старших,  діти прагнуть зробити щось самі, усвідомлюють користь своїх дій, виявляють бережне ставлення до праці дорослих. Все це дає можливість дитині обрати свій шлях у майбутньому, адже дитина, яка прийшла сьогодні в дитячий садок, – це  майбутній трудівник, активний учасник грандіозних звершень, що відбуваються в нашій країні. 

          Вже в дошкільні роки діти замислюються над питанням «Ким ти хочеш бути?» І відповіді на це питання іноді неймовірні та фантастичні.  Проте, як тільки дитина дізнається про тонкощі професії, занурюється у світ таємниць та цінностей людської праці,  спілкується з представниками різних професій,  її думка може докорінно змінитися. 

В рамках роботи над методичною темою «Формуємо економічну культуру дошкільників» педагогами дошкільних груп КЗ «ЗСЗШІ «Джерело» ЗОР були проведені практичні семінари-тренінги, розроблені методичні рекомендації, презентовані заняття, конкурси та розваги з питань ранньої профорієнтації дошкільників.

У надзвичайну подорож до Країни професій минулого та майбутнього запросила дошкільнят вихователь Бабаченко Віта Віталіївна, під час якої малеча поринула у багатогранний світ професій у різних сферах діяльності людини.  Заняття-гра допомогло дітям розкрити свої таланти та показати свою обізнаність з теми «Професії». Із захоплення дітлахи декламували вірші, розгадували загадки, оперували знаряддями та інструментами, які використовують люди різних професій. А презентація-реклама професій батьків викликала у вихованців гордість та повагу до праці найрідніших їм людей.       

Політ дитячої фантазії не знав кордонів! Дошкільнята не тільки уявляли себе в ролі людей тієї чи іншої професії, а ще і вигадували нові, обґрунтовуючи їх користь.

       І не важливо, що  вибір професії на даному етапі – це гра. Важливо те,  що початок підготовки до вибору майбутньої професії полягає не в нав’язуванні дитині того, ким вона має стати, а в тому, щоб на доступному для дошкільнят рівні допомогти усвідомити роль праці в житті  людей, необхідність потреби працювати на благо країни, характер правильних взаємин у колективній роботі, особисту відповідальність  у спільній справі та самостійно зробити свій життєвий вибір. 

Бабаченко В.В.

Конограй І.В. 


 

 


Комментариев нет:

Отправить комментарий