вторник, 23 января 2024 г.

Знаємо та поважаємо символи України з дитинства

 

     Кожен народ  має свою мову, свої традиції і звичаї, що вироблялися упродовж багатьох століть. У кожного народу є свої національні святині, символи. Вихователі дошкільних груп школи-інтернату «Джерело» приділяють велику увагу національному вихованню дошкільнят, а саме вчать любити та шанувати рідну землю, домівку, батьків і близьких, прищеплюють дітям  повагу до державної і народної символіки України. 

   У січні, коли наша держава відмічала «День Соборності України» у дошкільному відділенні «Джерела» тиждень пройшов з пріоритетом патріотичного виховання, метою якого було розширення знань дітей старшого дошкільного віку про Україну, ознайомлення із символами України; виховувати любов до рідної землі, почуття патріотизму, повагу до державних символів України.  У доступній формі педагоги закладу  знайомлять дітей з історією виникнення, призначенням, використанням у повсякденному житті символів рідної країни, простими і зрозумілими словами пояснюючи чому важливо знати і поважати символи своєї держави, вивчати історію, розмовляти українською мовою.  До цієї роботи активно залучаються і батьки вихованців дошкільних груп. Разом з дітками, за посиланнями, які надсилають вихователі вони розглядають прапори, герби, ілюстрації, слухають гімн, читають вірші, розповіді. Під час відео зв’язку діти отримували не тільки певні знання, а й дізнавалися про цікаві факти щодо національні символи України, наприклад, що український віночок – не просто краса, а й ще оберіг, «знахар душі», бо в ньому є сила, що болі знімає, волосся береже, а кожен колір стрічок має своє значення. Верба символізує рідну домівку, близьких людей. Хліб-сіль – висока ознака гостинності українського народу.    


     Одним з ефективним засобом ознайомлення дітей з символами України та перших народознавчих понять у ситуації онлайн навчання виявилося образотворче мистецтво. Під час малювання крім певних знань та навичок  дошкільнята отримали позитивні емоції, почуття радості, задоволення від успішного виконання завдання.    

         Таким чином, ознайомлюючи вихованців з державними святами та народними символами нашої країни, вихователі дошкільних груп «Джерела»  розширюють знання дітей про Україну, її історію, культуру, природні багатства, виховують почуття любові гордості за свою країну, бажання берегти народні звичаї та традиції.  
Бесєдіна О.І.


                                                    

Комментариев нет:

Отправить комментарий